Sijainti ja pinnanmuodot


Kiina maailmalla

Kiina sijaitsee Aasiassa. Sitä ympäröivät Mongolia, Pohjois-Korea, Kazakstan, Nepali, Pakistan, Afganistan, Uzbekistan, Intia, Vietnam, Laos ja Myanmar, Bhutan, Tadzikistan ja Venäjä. Kiina on erittäin iso valtio, maailan kolmanneksi suurin. Kiinan tunnetuimpia kaupunkeja ovat esimerkiksi Peking, Shangai ja Hong Kong.

Kiinan maasto laskeutuu Himaajalta merenpinnalle. Maan lounaisosassa on ylimpänä oleva Tiibetin ylänkö, jonka keskikorkeus on noin 4000 metriä merenpinnan yläpuolella. Tiibettiä ympäröivät Himalajan ja Kulunin vuoristot. Himalajalla Kiinan ja Nepalin rajalla sijaitsee 8 850 metriä korkea maailman korkein vuori Mount Everest.
Tiibetin pohjoispuolella on vuorten reunustamia painaumia eli Kiinan kuiva luoteisosa.
Kiinan keskiosissa on pohjoisesta etelään kolme laajaa tasankoa; kuiva Mongolian ylänkö, lössiylänkö, joka on muodostunut lössistä ja Yunnanin-Guizhoun ylänkö, joka tunnetaan karsimuodostelmista.
Laajat alangot ovat hyvien kulkuyhteyksien varassa ja niissä on Kiinan suurimat asutuskeskukset. Kiinan suurimpia tasankoja ovat Mantsurian tasanko, Pohjois-Kiinan tasanko ja Jangtsejoen keski- ja alajuoksun tasanko. Jangtsejoen tasankoon kuuluu suistoalue ja siellä on laaja järvien ja kanavien verkosto.

Kiinassa on yhteensä yli 50 000 jokea, joiden valuma-alue on yli sata neliökilometriä. Pinnanmuotojen takia monet joista virtaavat lännestä itään. Kolme merkittävintä Kiinan halki virtaavaa jokea saavat alkunsa Tiibetin ylängöltä. Kiinan pisin joki on Jangtse, 6 300 kilometriä. Muita Tiibetistä virtaavia merkittäviä jokia ovat muunmuassa Keltainenjoki ja Xi Jiang. Pohjois-Kiinan suurimmat joet ovat Venäjän sivu- ja rajajoki, Sungari sekä Amur. Kiinan suurin järvi on Qinghaijärvi, joka sijaitsee Tiibetin ylängöllä ja Jantsen tasangolla, jossa on muutenkin eniten järviä koko Kiinassa.

(Alla olevasta kartasta voi nähdä Kiinan sijainnin maailmalla)

Kommentit

  1. Lähteet olisi voinut merkitä näihin teksteihisi, niin näitä pystyisi käyttämään omassakin tutkielmassa. Hyvää tekstiä, mutta lähteiden puute hieman kyseenalaista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perustiedot